Zpět na výběr témat...

14 - Lokální (bacha, spoilery)


Dero (Raz dva), 18.9 2020, 12:24

OK, díky. Nepřesnému šmrdlání se dá tedy předejít jen počítáním. Jenom mě zajímalo, jestli je na to nějaká mechanická finta, na kterou jsem nepomyslel.


Laďa (Org), 18.9 2020, 12:13

Papír se dá prosvítit, dají se použít špendlíky, izolepa. "Cípy" se daji ustříhnout a pak se ruličkou podívat. Vyžadovaná přesnost není nikterak závratná. Ale předpokládali jsme, že týmy které se dostanou až sem, tak mají mezi soubou alespoň jednoho člena se znalostí vzorce pro obvod kružnice, což umožňuje rychlé a přesné řešení.


Karel (Spící Volové), 18.9 2020, 12:10

Ano, my jsme v terénu správnou myšlenku v podstatě zavrhli, protože to byla mechanicky tak náročná a nepřesná operace, že jsme nebyli schopni se ničeho dobrat.

Nápověda nás vrátila do toho, že tady tu operaci máme provést.

Naštěstí se probudil Yeti a navrhnul, jak to vyřešit konstrukčně pravítkem a kružítkem ve 2D během pár sekund.


Dero (Raz dva), 18.9 2020, 11:52

Chtěl bych se zeptat orgů, případně úspěšných řešitelů: Jak se fyzicky / mechanicky luští šifra 14?

Zkoušel jsem to doma a došel do bodu, kdy jsem věděl, že chci tvořit trubičky. Ale nebylo mi úplně jasných pár praktických věcí:

  1. Jak ten papír srolovat tak, abych věděl, že mi obrázek padl na obrázek?
  2. Jak ho správně srolovaný udržet?
  3. Jak nanést na druhý papír ten průměr?

K bodu 3 vysvětlení, co tím myslím: pokud to chápu správně, vytvořím trubičku, která má na každém konci cíp, tj. není to válec, který by šlo prostě přiložit na druhý papír.

Mám prostě pocit, že bych v terénu správnou myšlenku možná i zavrhl, protože bych si myslel, že je to mechanicky tak náročná a nepřesná operace, že to nebude ono.


Chcete-li vložit příspěvek, musíte se nejprve přihlásit.